04 April 2014

PERANGAI PENGKHIANAT

Kenapa perlu pergi ke UN?

Dong Zhong dasar membawa aspirasi perkauman. Cubaan-cubaan seperti inilah yang membawa kepada retaknya hubungan antara kaum dan misi perpaduan nasional tidak akan tercapai.

"Their report based on oppression and discrimination faced by vernacular schools in Malaysia"

BANGI, 3 April – Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Dong Zong) akan menghantar aduan kepada United Nations Human Rights Council (UNHRC) dan The United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO) atas dakwaan bahawa kerajaan Malaysia melakukan penindasan dan diskriminasi terhadap sekolah-sekolah vernakular Cina di Malaysia.

Berdasarkan sumber The Sun Daily, Presiden Dhong Zhong, Yap Sin Tian menyatakan bahawa beliau akan turut akan mengemukakan pandangan kepada Perdana Menteri, Menteri Pelajaran dan ahli-ahli parlimen dari kedua-dua belah parti politik berhubung kesengsaraan yang dialami oleh pelajar-pelajar sekolah vernakular.

Dalam pada itu, berdasarkan kenyataannya, Yap turut mengeluh apabila hanya lima daripada 23 kursus Perubatan Tradisional Cina (TCM) yang mendapat akreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Sehubungan itu beliau menggesa kepada kerajaan agar dapat memastikan supaya JPA mengiktiraf kelayakan lain daripada universiti-universiti dan kolej TCM tidak lama lagi.

Yap juga turut mencadangkan kepada pengamal TCM di negara ini agar dapat meningkatkan kesedaran mengenai pertubuhan Cina dalam memperjuangkan hak-hak pengamal TCM.


#saya: M.O (modus operandi) serupa COMANGO juga. Tak dapat benda yang diorang nak, pergi mengadu ke pihak luar... Tamak punya pasal.

No comments: