26 August 2014

GRUMKNM (yang tak layak ambil nama NEGARAKU)

Memang semua benda diorang nak kebas. Sampai “Negaraku” pun cuba dihakmilikkan sebagai nama gabungan NGO mereka oleh sebuah pakatan basi/baru.
Link asal: helenang


Timbalan Presiden ISMA, Tuan Haji Aminuddin Yahaya berkata, penubuhan mana-mana NGO yang memiliki tujuan dan agenda khusus yang belum terbukti bermanfaat kepada masyarakat tidak boleh berselindung di sebalik nama rasmi yang menjadi milik seluruh rakyat Malaysia sejak sekian lama.
Berita penuh di sini


What is the significance of Negara-Ku, the newly formed coalition?
Why should we rejoice in the formation of another coalition that was formed among others, by the signatories of COMANGO petition?

Have we forgotten that these signatories are the same persons who had opposed the articles in the constitutions that is pertinent in the sanctity of Islam as the religion of the Federation?

We have not yet come to an agreement of what constitute the definition of racism, but we’re quick to agree to this Negara-Ku’s version.

Negara-Ku mulls racism,  in response to those who are defending the rights of majority Muslim where Syariah law and Islam position are being challenged.
[Prof Madya Dr. Rafidah Hanim, NEGARAKU and Racism: Which version, whose definition?]  KUALA LUMPUR 13 Julai – Penubuhan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Negara-Ku oleh aktivis pembangkang, Datuk S. Ambiga dikecam kerana seolah-olah mempunyai matlamat yang sama seperti Suruhanjaya Antara Agama (IFC) iaitu memperjuangkan kesamarataan setiap agama di Malaysia.

Presiden Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat), Ismail Mina Ahmad berkata, ini kerana Negara-Ku turut dianggotai tiga NGO yang selama ini memperjuangkan pluralisme iaitu Persatuan Hak Asasi Manusia (Hakam), Majlis Perundingan Agama Bagi Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taiosme Malaysia (MCCBHST).

Menurut beliau, penubuhan Negara-Ku juga seakan-akan menyamai amalan agenda Gene Sharp iaitu satu aliran pemikiran barat yang menggunakan peranan pertubuhan semata-mata mahu meruntuhkan mana-mana kerajaan sedia ada terutama kerajaan Islam melalui 197 cara.
[Teks penuh di sini ]

Dan ada pula NGO Islam, IKRAM yang masuk dalam pakatan batil sebegini.
Mari, kita tegur mereka...

5) RAND understands that Moderate Islam cant possibly survive without support from less ‘radical’ Islamists. The solution is to combine numerous “civil society” institutions representing various walks of society to show power in numbers.

6) Power in numbers alone does not mean anything without influence. Thus, there needs to be support from the biggest influencer in regions where political Islam is established. These influencers are none other than Islamists NGOs.
[Teks penuh Yusri Jamaluddin, di sini]

Ahli akademik, Prof Madya Dr. Khalif Muammar pula melontarkan pendapat:
 
Saya sedih apabila melihat ada segolongan orang Islam yang turut serta dalam perjuangan sekular dan liberal orang bukan Islam.
 
Mereka fikir bahawa mereka memperjuangkan keadilan, kesetaraan dan kebebasan, dan menyangka Islam, mengikut kefahaman mereka yang dangkal, membenarkan usaha mereka. 

Mereka tidak sedar bahawa konsep-konsep keadilan dan kebebasan yang mereka perjuangkan bukan mengikut acuan Islam tetapi mengikut pandangan alam (worldview) Barat.
[teks penuh, ringankan diri untuk ke pautan ni]

Mesej copy paste dari FB Ustaz Hazizi yang memaparkan pendapat orang yang tidak puas hati dengan tindakan IKRAM...

IKRAM juga tidak boleh mengelirukan umat Islam dgn mendabik-dada menonjolkan peranan aktif dan penting mereka dlm ACCIN dan MAIM. ACCIN dan MAIM sebenarnya tidaklah bergerak sebagai badan pendesak dlm isu-isu umat. Dlm hal ini PEMBELA sebenarnya lebih kehadapan menjuarai isu-isu umat sepeti isu Lina Joy (Azalina Jailani) dan Kalimah Allah. Dan IKRAM sendiri tidak menyebut langsung penglibatan mereka dlm PEMBELA menunjukkan betapa mereka tidak bersungguh2 dlm isu-isu umat yg bertembung lansung dgn bukan Islam.

Malah selama ini pun sama ada dlm ACCIN, MAIM dan PEMBELA, NGO2 Islam mengambil sikap husnul Zan bersangka baik terhadap IKRAM walaupun semua Ngo2r Islam menyedari kedudukan Islam seperti duri dalam daging dan gunting dalam lipatan bagi perjuangan ngo2 Islam mempertahankan hak2 kedaulatan Islam di negara kita. Dan IKRAM juga tidak boleh memasukkan ACCIN dan MAIM (yg hanya dianggotai oleh ngo2 Islam) sama dgn Bersih dan Gerakan Bertindak Malaysia (yg dianggotai oleh ngo liberal dan bukan Islam yg menentang kerajaan) sebagai sebahagian dari gerakan civil society (Masyarakat Madani).

Jelas IKRAM sekrg sedang melakukan propaganda dan psywar maklumat secara keliru dan palsu demi menjustikasikan penglibatan mereka dalam ngo baru yg sebenarnya ditolak oleh majoriti ngo2 Islam.

No comments: